Články
Pitanga - chuť tropického ovoce
03.05.2013 18:52Pitanga
Pitanga, neboli Eugenia uniflora, pochází z Brazílie, z oblasti amazonského pralesa Mata Atlântica. Dnes můžete pitangu nalézt i v ostatních částech Jižní Ameriky, ale také v Africe, na Madeiře nebo v Karibiku. Další názvy této rostliny zahrnují například brazilská třešeň, surinamská třešeň nebo cayenská třešeň. V Brazílii se pitanga konzumuje čerstvá nebo ve formě čerstvého džusu. Pitanga obsahuje velké množství vápníku, vitaminu C a protože je to ovoce nevhodné pro transport, mimo oblasti jejího výskytu se s ní můžete setkat spíše ve formě džemu, želé, nebo dokonce jako likéru. Brazilci si nejspíš tento chuťově nápaditý a jemně kyselý nápoj dají jako ranní životabudič nebo jako skvělý osvěžující nápoj v parném tropickém odpoledni.
———
Madeirský fantom zvaný poncha a koláč z melasy
04.04.2013 18:52Bolo de mel a poncha
Po absolvování jedné z nesčetných madeirských levád bude příjemné ochutnat něco z regionální kuchyně. Ať už je to medový koláč, tedy "bolo de mel" nebo tradiční madeirský alkoholický nápoj "poncha". Medový koláč se v minulosti vyráběl s přispěním vedlejšího produktu při výrobě rumu - melasy. Dnes se však již používá i včelí med. Koláč je velmi hutný a jistě vás velmi rychle naplní. Nezapomeňte, že se nemá krájet nožem, nýbrž se má lámat pouze rukama. Naproti tomu "poncha", to je nápoj, kterého se vám dostane určitě v každém restauračním zařízení. Je to nápoj, snad původně pocházející z Câmary de Lobos, který obsahuje tzv. aguardente (pálenku z cukrové třtiny) a kromě včelího medu v něm také najdete nejčastěji citrónovou šťávu. Osvěžující!
———
Je libo hovězí na vavřínové větvičce?
04.04.2013 18:42
Dostali jste chuť na "espetadu"?
Espetada může být právem označena za nejtypičtější regionální pokrm ostrova Madeira. Je to na kostky nakrájené hovězí maso, které se napíchne na předtím ostrouhanou větvičku vavřínu. Hrubou solí posypané a někdy dochucené mírně česnekem se maso i s větví položí na venkovní gril. Nad dřevěným uhlím se potom maso orožní podle chuti, Madeiřané však preferují maso trošinku krvavé. K espetade se pak s radostí jí nekvašený chléb a vše se zapíjí místním pivem Coral.
———
Negroni, osvěžující koktejlík z dílny italských mistrů
04.04.2013 18:36
Ochutnejte nápoj „negroni“
Co můžete ochutnat ve Florencii? Například koktejl negroni. Variant tohoto chutného koktejlu existuje více. Ten klasický obsahuje díl ginu, díl Campari a jeden díl vermutu. Nápoj údajně vznikl v roce 1919 ve florentské kavárně Casoni (dnes patří kavárna slavnému módnímu návrháři Cavallimu). Když se v té době objevil v kavárně hrabě Camillo Negroni, jako obvykle si objednal svůj oblíbený nápoj Americano. Americano, jak známo, obsahuje Campari a Vermouth Rosso v poměru 1:2, celé je to ochuceno a dozdobeno citronovou kůrou. Signore Negroni měl tenkrát asi špatný den, možná se jen potřeboval trochu více posilnit, a tak požádal barmana Fosca Scarselliho o jednu ingredienci navíc – požádal jej o gin. Barman nový koktejl ještě upravil a místo citronové kůry do nápoje vložil kůru pomerančovou. Koktejl se stal rychle oblíbeným a rodina Negroni brzo založila v italském Trevisu továrnu na výrobu tohoto osvěžujícího nápoje. V Miláně se často setkáte s variantou „negroni sbagliato“, tedy „špatné negroni“. Do něj se místo ginu přidává šumivé víno prosecco. Tak ať vám tento aperitiv chutná!
———
Dubaj z výšky
06.02.2013 11:00Když nám zavolal zaměstnanec z rezervačního oddělení, že pouštní bouře už ustala a letadla můžou nahoru, byl jsem spolu s Farheen, mou indickou spolupracovnicí, unešen a už jsme stáli na rušné třídě v dubajské Deiře a mávali jsme na projíždějící béžové taxíky. Některé z nich se nám ani nenamáhali zastavit, jsou rezervovány pouze pro ženy. A protože je benzín ve Spojených arabských emirátech za hubičku, i ceny taxíků jsou zde více než povzbudivé. Pákistánský řidič si s námi usměvavě povídá a stihneme probrat i náboženskou problematiku, jenomže ač jsou vzdálenosti v Dubaji enormní, Dubai Creek je od historické Deiry malý kousek, takže už už vjíždíme do uhrančivě zeleného a osvěžujícího areálu golfového hřiště.
V místním bistru si sotva objednáme čaj a vzápětí k nám přichází instruktor. Drobné instrukce které dostáváme, nás pošlou na golfové vozítko a tím už se odvezeme k nedaleko čekajícímu hydroplánu. V současné době máte více možností kudy ve Spojených arabských emirátech letět populárním hydroplánem. Pokud nemáte hluboko do kapsy, jsou zde i fantastické možnosti letět například z Dubaje až do Abu Dhabi, asi nejbohatšího města na světě v současnosti.
Naše volba padla na vyhlídkový let nad hlavními dominantami Dubaje. Ne nadarmo si skydiveři vybírají Dubaj pro své adrenalinové zážitky – Dubaj se totiž řadí mezi nejkrásnější města viděná z výšky. Věřte tomu nebo ne, Dubaj vás uchvátí svými dominantami, svou polohou i svou krásou. Od momentu našeho vzlétnutí už je nemožné odtrhnout oči od toho, co kolem sebe vidíme. Opouštíme Dubai Creek a klidně se brodící plameňáky a ve vzduchu nás hned na úvod čeká Sheikh al Zayed Road, hlavní avenue, která vlastně vede z Dubaje až do Abu Dhabi.
Bláznivé projekty jako je světoznámá Palma, excentrické hotely Atlantis the Palm či Burj al-Arab, 830 metrů vysoká budova Burj-Khalifa nebo Světové Ostrovy. To je jen zlomek toho, co jsme viděli při našem letu. V ultramoderní Dubaji uvidíte projekty, které jinde skončily jenom na papíru. Po přistání už si konečně můžeme dopřát kvalitní arabskou kávu a vybrat si jednu z nespočetných restaurací nabízející snad všechny národní kuchyně Blízkého a Dálného východu. A protože ve Spojených arabských emirátech žije více Indů než Arabů, loučím se s našimi průvodci hindsky – Namaste!
———