Pitanga - chuť tropického ovoce
03.05.2013 18:52Pitanga
Pitanga, neboli Eugenia uniflora, pochází z Brazílie, z oblasti amazonského pralesa Mata Atlântica. Dnes můžete pitangu nalézt i v ostatních částech Jižní Ameriky, ale také v Africe, na Madeiře nebo v Karibiku. Další názvy této rostliny zahrnují například brazilská třešeň, surinamská třešeň nebo cayenská třešeň. V Brazílii se pitanga konzumuje čerstvá nebo ve formě čerstvého džusu. Pitanga obsahuje velké množství vápníku, vitaminu C a protože je to ovoce nevhodné pro transport, mimo oblasti jejího výskytu se s ní můžete setkat spíše ve formě džemu, želé, nebo dokonce jako likéru. Brazilci si nejspíš tento chuťově nápaditý a jemně kyselý nápoj dají jako ranní životabudič nebo jako skvělý osvěžující nápoj v parném tropickém odpoledni.
———
Zpět